Spring naar inhoud

5 Elementen Bamboemassage

Deze bijzondere massage komt voort uit landen waar bamboo van origine groeit, namelijk China en Japan en is gebaseerd op het in balans brengen van de 5 elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

In het Oosten maakt men gebruik van deze 5 elementen om het ontstaan van beweging en verandering te verklaren. De massages per element zijn samengesteld om het betreffende element te activeren. Wanneer er dus weinig energie op Vuur is, wordt de massage van het Vuur element geadviseerd. Waneer er juist een teveel aan energie in een element wordt geconstateerd, dan wordt juist een massage van het volgende element aangeraden.  Ook een combi van meerdere elementen is mogelijk.

Element Hout (lente, lever en galblaas, massage op achterzijde lichaam):
Kenmerken: geeft groei en brengt beweging. Stimuleert om te doen wat nodig is, om in actie te komen en om keuzes te maken. Het uiten van emoties en het aangeven van je grenzen. Als jouw Houtenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: schouder- en nekklachten, hoofdpijn, migraine, menstruatieproblemen, PMS, huiduitslag, jeuk, gespannen spieren, krampen, rusteloze benen, opgeblazen buik, maagklachten, oogklachten, bittere smaak in de mond. En aan de niet-fysieke kant: boosheid, irritatie, snel geprikkeld zijn, moeite met plannen en coördinatie, ideeën blijven onuitgewerkt, niet in actie kunnen komen, geen visie hebben.

Element Vuur (zomer, hart en dunne darm, massage op achterzijde lichaam):
Kenmerken: leven vanuit je hart en luisteren naar je gevoel. Doen wat je ingegeven wordt. Passie, hartstocht en enthousiasme. Vuur helpt liefde geven (ook aan jezelf) en ontvangen. Als jouw Vuurenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: hartkloppingen, duizeligheid, problemen met circulatie (koude handen en voeten), lusteloosheid, niet helder kunnen denken, slaapproblemen, spraakproblemen, nervositeit, onrust, problemen met sexualiteit. En aan de niet-fysieke kant: verminderd enthousiasme, weinig zelfvertrouwen, vreugdeloos voelen, problemen in het voelen van liefde, moeilijk je gevoel onder woorden kunnen brengen, depressie, steeds méér willen, haasten en onder tijdsdruk leven.

Element Aarde (nazomer, milt en maag, massage op voorzijde lichaam):
Kenmerken: bij jezelf kunnen blijven, jezelf kunnen zij Als jouw Aarde-energie niet in balans is, kun je de volgende fysieke problemen verwachten: vermoeidheid, spijsverteringsklachten, allergieën, overgewicht, opgeblazen buik, zoet behoefte, buikklachten, chronische verkoudheid, holteproblemen, reuma, spierpijnen, slappe huid, cellulite, snel blauwe plekken, spataderen. En aan de niet-fysieke kant: piekeren, zorgen maken, concentratieproblemen, zwaar hoofd, zwaar voelen, teveel zorgen voor anderen en niet goed zorgen voor jezelf, niet geaard zijn, teveel in je hoofd zitten.

Element Metaal (herfst, longen en dike darm, massage op voorzijde lichaam):
Kenmerken: loslaten, opruimen, concentreren, verzamelen en naar binnen trekken. Rust, mediteren en niet denken. Als jouw Metaalenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: longklachten zoals astma, bronchitis, kortademigheid, hoesten, hooikoorts, chronische verkoudheid, probleem met de holtes. Darmklachten zoals diarree, verstopping, voedselintoleranties, buikpijn, ziekte van Crohn, spastische darm. Huidklachten zoals eczeem, psoriasis, acné, droge huid, jeukende huid. En aan de niet-fysieke kant: moeite hebben om te oogsten, de vruchten te plukken van wat je hebt gedaan, bereikt of gekregen. Moeite met afscheid nemen, loslaten en opruimen. Verdriet, melancholie, slechte energetische weerstand.

Element Water (winter, blaas en nieren, massage achterzijde lichaam):
Voelen en overzien wat er gebeurd is, bezinnen en dromen. Stil, teruggetrokken zijn, tijd om zaken te overzien, te dromen, te bezinnen. Als jouw Waterenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: vermoeidheid, lusteloosheid, burn-out, lage rugklachten, last van de knieën, oorklachten, problemen met nieren, blaas of prostaat, ’s nachts moeten plassen, problemen met sexualiteit of vruchtbaarheid, opvliegers, overgangsklachten. En aan de niet-fysieke kant: innerlijke onrust, niet goed weten ‘wie ben ik, wat wil ik, wat is goed voor mij’, doelloos zijn, weinig doorzettingsvermogen, weinig wilskracht, angsten, fobieën.

 

Wat houdt een 5 elementen bamboemassage in?
Strijkingen met de handen worden afgewisseld met verschillende bewegingen (effleurages, petrissages, fricties en schroefbewegingen) met de massagestokken. Er wordt gewerkt gewerkt op de reflexzones, de meridianen, de spieren en bindweefsels. Spierknopen worden losgemaakt, bloedsomloop wordt gestimuleerd, afvalstoffen kunnen beter afgevoerd worden. Resultaat: meer energie en een fitter gevoel na de massage!

Een 5 elementen bamboemassage duurt 45 minuten maar kan naar wens uitgebreid worden. Uiteraard is het ook mogelijk om de bamboestokken in een reguliere ontspanningsmassage te verwerken dus vraag er gerust naar!

Contra-indicaties:

  • hoge koorts/griep
  • tijdens zwangerschap
  • ernstige hart-en vaatziekten
  • diabetes die niet onder controle is
  • hoge bloeddruk die niet onder controle is
  • kanker (tenzij toestemming van behandelend arts)