Spring naar inhoud

Fibromyalgie massage

 

Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn in bindweefsel en spieren. Het is een term die beschrijft wat er aan de hand is, maar die helaas geen oorzaak aanduidt. Het duurt soms jaren voordat de arts een diagnose stelt.  Bij twee op de honderd volwassenen komt het voor, vooral bij vrouwen, wat neerkomt op ongeveer 340.000 mensen in Nederland. De aandoening openbaart zich meestal tussen de 25 en 40 jaar.

Spierpijn en stijfheid zijn vaak de belangrijkste klacht bij fibromyalgie. Maar dit is vaak niet het enige probleem dat een fibromyalgiepatiënt heeft. Andere klachten kunnen zijn: slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en darmklachten.

De klachten van fibromyalgie kunnen verlicht worden met massage. Er zijn 2 vormen:

  1. Fibromyalgie massage ter bevordering van slaap
  2. Fibromyalgie massage als pijnbestrijding

Fibromyalgie massage ter bevordering van slaap
Deze variant is een langzame, ritmische massage, waarbij het zenuwstelsel gedempt wordt. Het meest effectief is om deze massage aan het einde van de dag te ondergaan. De slaapbevorderende variant duurt ca. 45 minuten incl. hoofdmassage.

Fibromyalgie massage als pijnbestrijding
Het verlichten van pijn staat in deze massage voorop. Na het vaststellen van de pijnlocaties (tenderpoints)en het pijnniveau wordt er gestart met de massage, eventueel in combinatie met cupping, moxa of de warmtepot (zonder toeslag).
Het bindweefsel wordt tot rust gebracht en gespannen en stramme punten wordt verlicht. De eerste massagesessie duurt max. 30 minuten, waarbij de feedback van de ontvanger leidend is. Na een aantal sessies kan deze massage uitgebouwd worden naar 45 minuten.

Intake
Geen enkele fibromyalgiepatiënt is hetzelfde. Daarom bespreken we bij de kennismaking en intake je wensen, behoeften en klachten. Dit geeft richting aan de keuze van de variant, opbouw, duur en frequentie van de fibromyalgie massage.